Loteri California

Loteri California dikendalikan oleh negeri California dan penggubal undang-undang di negara ini meluluskan peraturan untuk menjalankan loteri. Suruhanjaya yang dilantik oleh Gabenor California menguruskan loteri. Loteri di negeri ini dimulakan pada tahun 1984 apabila pengundi di California menerima Proposal 37 of the California State Lottery Act. Tindakan ini menetapkan bahawa pendapatan yang diperoleh akan digunakan untuk meningkatkan sistem pendidikan umum di California.

Permainan loteri yang popular di California adalah Super Lotto Plus, MEGA Millions, Daily 3, Scratchers,  APK MEGA888 Daily Derby, Hot Spot dan Fantasy 5. Peraturan untuk bermain dan pemilihan pemenang berbeza dari satu permainan ke permainan yang lain. Sebagai contoh, MEGA Millions adalah loteri pelbagai negeri dan beroperasi di 11 negeri. Hadiah jackpot untuk MEGA Millions adalah sama di semua negeri kecuali di California, di mana jumlahnya ditentukan berdasarkan jumlah penjualan tiket dan jumlah pemenang.

Penting untuk mengetahui peraturan yang berlaku di California sebelum bermain loteri di negeri ini. Terdapat jangka masa tertentu di mana wang hadiah harus dituntut oleh pemenang. Dalam kes MEGA Millions, Super Lotto Plus dan Daily Derby, masa yang ada untuk menuntut wang hadiah adalah 180 hari. Sebarang wang hadiah yang tidak dituntut secara automatik dianggap sebagai dana yang diperuntukkan untuk tujuan pendidikan awam di negeri ini. California State Lottery Act memberi kebenaran kepada penganjur loteri California untuk mendedahkan nama pemenang kepada mana-mana pihak yang berminat dengan maklumat tersebut. Cukai yang dikenakan pada kemenangan loteri adalah tertakluk kepada undang-undang persekutuan. Tidak ada orang yang berkait rapat dengan penganjuran loteri itu dibenarkan bermain loteri. Wang hadiah dalam undian California dapat dikongsi antara beberapa pemenang.

Seperti yang diumumkan oleh California Lottery Commission pada tahun 1984, dana yang dihasilkan oleh lotere negara digunakan untuk meningkatkan pendidikan masyarakat. Oleh itu, sistem loteri di California mempunyai kaitan sosial, kerana ia membantu meningkatkan taraf pendidikan di negeri ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published.